LA VALL, UN LLOC DE LLEGENDA UN LLOC PER A VIURE. PRESENTACIÓ DEL PROJECTE. 18/9/2020

DOCENTS: Irene Palanca, Presen Fas, Itziar Climent,  Vicent Rebollar,,

  PONENT: Paco Nebot   

Ens reunim amb totes les mesures de seguretat (mascareta i distància)  en la placeta de Sant Vicent,  l’alumnat a qui va dirigit el projecte acompanyats pels seus tutors, Na Irene Palanca i En Vicent Rebollar per a procedir a presentar les línies mestres del projecte.

En Vicent Rebollar fa una explicació del programa i presenta En Paco Nebot, que serà qui farà de conductor, aportant els coneixements que requereix l’activitat.

En Paco Nebot inicia la seua intervenció fent esment a l‘origen del nom de l’IES i la relació amb el carrer que hi ha a la cantonada de l’ermita: Carrer Benigasló.   

C:\Users\Usuario\Downloads\IMG_20200921_100040.jpg
C:\Users\Usuario\Downloads\IMG_20200921_095944.jpg

“La Vall d’Uixó també coneguda com la Vall-llarga o la Vall del Duc, municipi de la Plana Baixa que comprèn una gran part de la vall del riu Uixó o el Belcaire, antiga línia divisòria entre les governacions de Castelló de la Plana o dellà Uixó i de València, es forma per la unió de diversos nuclis moriscs existents ja en època islàmica, entre ells es destacà el de la família Benigasló, situat a l’Est de Zeneta, que al S. XII donà diversos juristes i compiladors de tradicions islàmiques que es distingiren per llur llibertat en matèria religiosa, el seu veïnat amb el temps s’incorpora a Zeneta que era un nucli de població més important i millor situat . Passen els anys i a poc a poc l’empremta de Benigasló s’esvaeix i amb el temps, noves cultures s’incorporen a l’espai i el seu entorn esdevé, primer hortes i camps, per a estar ocupat , després, per nous edificis i nova gent i sempre modificant el paisatge i així arribem al S XXI i nous espais es fan necessàris i d’entre d’ells un centre educatiu que naix amb el nom d’IES nº 3, i que aviat es modifica pel de Benigasló en memòria d’aquells que a prop hi van viure.”

I puntualitza sobre els fets: donà diversos juristes i compiladors de tradicions islàmiques que es distingiren per llur llibertat en matèria religiosa, per a ressaltar l’estudi i la llibertat, valors, a més d’altres,  que l’IES  té incorporats als seu Projecte Curricular.

En Vicent Rebollar llig a continuació un poema de Paco Nebot dedicat al centre:

BENIGASLÓ

A l’espai eteri de les aules,

en acabar la jornada, 

encara suren  paraules

que transmeten saviesa,

Aprenentatge i educació,

respecte i tolerància,

solidaritat i companyonia

s’ensenya  a l’IES Benigasló.

i continua ressaltant els valors que el poeta atribueix amb  aquests versos a la tasca del Centre.

Acabada la intervenció es procedeix a fer un tomb pel carrer esmentat i els seus voltants.

En tornar a la plaça i al  lloc de la font fem referència al camí de l’aigua, per a  posar en valor la seua importància  per als diferents assentaments  al llarg de la història i en l’actualitat a La Vall i com és de necessària per a la vida, això ho testimonia aquesta font que en principi estava en la Plaça del Centre, construïda a mitjans de S. XIX, essent la més antiga del nucli urbà i que en 1955 es va col·locar  en  la ubicació actual i va ser restaurada en 2019 dins del projecte de restauració municipal de les fonts de la vila.

C:\Users\Usuario\Downloads\IMG_20200922_190350.jpg

TEXT: Paco Nebot i Diago

BIBLIOGRAFIA

AIGUALIT Nº 16 del CEV : El Camí invers de l’aigua  de P. NebotMIRADES Ed. Trencatimons: Paco Nebot

Deixa un comentari